Sült padlizsán piros pestoval

Írta: Memi szombat, szeptember 11, 2010
Egy kedves barátságból származik a recept alapötlete, padlizsán zöld pestoval és reszelt sajttal sütve ropogósra, mert a manók úgy szeretik.
Azóta sok minden megváltozott, ahogy a recept is, ma már én készítem a pestot, pirosan, mert mi így szeretjük...

SÜLT PADLIZSÁN PIROS PESTOVAL (egészségesebb összetevők)

2 nagyobb, vagy 3 kisebb padlizsán
20 dkg sűrített paradicsom velő
friss bazsalikom
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
csipet cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
csipet só (természetes, nem finomított)

1. a padlizsánt megmossuk, alját és tetejét levágjuk és 1-1,5 cm-es karikákra szeljük
2. minden karika mindkét oldalát enyhén megsózzuk és félretesszük, amíg levet ereszt
3. összekeverjük a paradicsomot az apróra szelt bazsalikommal, a csipet sóval és cukorral
4. a paradicsomos masszát simára keverjük az olajjal
5. a padlizsánról felitatjuk papírtörlővel a kieresztett levet (ekkorra megszűnik az enyves érzet is)
6. szétosztjuk a padlizsánokon a pestot és elkenjük a tetején
7. 4-es fokozaton (180 fok) sütjük, amíg a padlizsán megpuhul

Praktikák:
- tálalhatjuk fetasajttal, olajbogyóval, reszelt sajttal meghintve
- késhegy próbával, vagy a padlizsánt oldalról
megnyomva állapítható meg, hogy megsült-e
- zöld pestoval is nagyon finom
- reszelt fokhagymát és tört borsot is lehet a paradicsomba tenni
- a paradicsomvelő sűrűségétől függ, hogy mennyi olaj szükséges (ne legyen száraz, mert hamarabb megég, mint megsül a padlizsán)

Itt is mi szorgoskodunk: