Tőkehal steak borskéregben citromos tésztával

Írta: Memi csütörtök, október 11, 2012
Ha a jellemzően húsmentes étrendünkbe valamilyen húsfélét iktatunk (talán negyedévente egyszer), az általában egy kevéske hal, vagy tenger "gyümölcse".

Egyik nagybevásárláskor éppen kagyló akció volt, így a halas pult előtt nézegettem, "sajnálgattam" a szebbnél-szebb tengeri herkentyűket, amikor a "halas fiú" megkérdezte mit is szeretnék. A kagyló biztos volt, ám amíg csomagolta, kifaggatott halfogyasztási szokásaimról. Látszott a fiún, hogy imádja a szakmáját, mindent tud szegény kiterített jószágokról és szívesen ad tanácsot bizonytalankodó háziasszonyoknak, így lett tőkehal steak a citromos tészta mellé...


TŐKEHAL STEAK BORSKÉREGBEN CITROMOS TÉSZTÁVAL

1 db citrom 
3-4 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
tőkehal szeletek (személyenként 1 db)
50 dkg spagetti tészta (teljes kiőrlésű, durum)
csipet só (természetes, nem finomított)
tört bors

tálaláshoz:
parmezán sajt -opcionális
petrezselyem

1. tegyük fel a sós tésztavizet főni, majd amikor lobogva forr, adjuk hozzá a tésztát, melyet időnként kevergetve főzzük fogkeményre (ha megfőtt szűrjük le és locsoljuk meg olívaolajjal, keverjük át alaposan, mindenhol érje az olaj, így nem ragad össze a tészta)
2. tisztítsuk meg és szeljük vékony karikára a fokhagymát, majd az olívaolajon pirítsuk enyhén aranyszínűre (csipet sót tegyünk a fokhagymára, így könnyebben kiengedi a levét és ízét)
3. reszeljük az alaposan megmosott citrom héját a fokhagymára, majd nyomjuk rá a levét is és pár perc alatt főzzük össze, majd öntsük rá a mártást a tésztára
4. a halszelet mindkét oldalát enyhén sózzuk meg és törjünk rá bőségesen borsot
5. a serpenyőt melegítsük fel újra és 1 evőkanálnyi olívaolajon süssük kérgesre a halszeletek mindkét oldalát (néhány perc elég oldalanként, ne süssük túl)
6. a megsült halat a citromos tésztán tört borssal, parmezánnal meghintve tálaljuk

Praktikák:
- a bors lehet bármely színű -fehér, zöld, fekete, piros- magában, vagy vegyesen is
- nagyon jól illik az ízvilágához a friss bazsalikom, citromfű, petrezselyem (tálaláskor megszórni)
- ha túl intenzív a citrom íz, csipet nyers nádcukorral és további parmezánnal enyhíthető
- ha túl sok citromos tészta készült, kihűtve kiváló tésztasaláta alap (friss zöldségekkel)


Itt is mi szorgoskodunk: