Mártott tönköly keksz

Írta: Memi csütörtök, november 04, 2010
Apukám nagyon szereti a mártott kekszeket egy bögre tea mellett rágcsálni.
Születésnapja alkalmából gondoltam meglepni egy olyan változattal, ami egészségesebb összetevőkből készül, mint a bolti, így elkészült az alábbi mártott keksz.
A keksz jellege miatt bármilyen teljes kiőrlésű gabonából készült liszttel kipróbálható.

MÁRTOTT TÖNKÖLY
KEKSZ 30-35 db (egészségesebb összetevők)

35 dkg tönköly liszt (teljes kiőrlésű)
20 dkg vaj
10 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy szítvia)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 kiskanál szódabikarbóna
1/2 kiskanál reszelt citromhéj
10 dkg csokoládé (60-70 % körüli)

1. gyújtsuk be a sütőt 170 fokra (3-as fokozat) és béleljük ki a tepsit sütőpapírral
2. az olvadt vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojással
3. a lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, a citromhéjjal és öntsük hozzá a vajas keveréket
4. gyúrjuk össze a tésztát és nyújtsuk ki 4-5 mm vékonyra
5. szaggassuk ki a tetszőleges formákat, tegyük a kibélelt tepsire és süssük aranyszínűre 30-35 perc alatt az 1. pontban írt hőfokon
6. ha kihűltek a kekszek, olvasszuk fel a csokoládét vízgőz fölött és mártsuk meg a süteményeket
7. hideg sütőrácson hagyjuk megszilárdulni a csokoládét

Praktikák:
- a csokoládé elhagyható, lehet helyette porcukorból mázat készíteni