Citromos pite

Írta: Memi péntek, november 12, 2010
Évekkel ezelőtt meghívást kaptunk az Amerikai Kereskedelmi Kamara függetlenség napi vacsorájára, melyen az egyik desszert az elmaradhatatlan citrom pite (lemon pie) volt. Nagyon megkedveltem ezt az édességet, melyben kiválóan egyesül az édes pitetészta és a mennyeien citrusos, lágy krém, melyből hasonló ízűt még azóta sem sikerült találnom.
Sokáig keresgettem a receptek között és meg kellett állapítanom, hogy választanom kell. Vagy feladom az elvemet és megeszem az eredeti verzió szerinti, nyers tojással (esetleg vízgőz fölött) készült krémeset, vagy feláldozom az egyező ízt és keresek egy sült verziót.
Utóbbi mellett döntöttem, így született az alábbi sült citromkrémes pite.
Így is nagyon finom, azonban még kísérletezni fogok, hogyan készítsem tojás nélkül, az eredetire jobban hasonlító verziót. Addig is lenti recepttel vigasztalom magam :-)

CITROMOS PITE 4 személyre (egészségesebb összetevők)

3 tojás, ebből 1 a tésztába, 2 a krémbe (bio, szabadtartású)
20 dkg cukor, ebből 5 dkg a tésztába, 15 dkg a krémbe (nád, nyírfa vagy sztívia)
25 dkg liszt, ebből 20 dkg a tésztába, 5 dkg a krémbe (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg olvadt vaj
2 citrom reszelt héja és leve
1 kiskanál szódabikarbóna
csipet só

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és készítsünk elő egy pitesütő hőálló tálat (nem kell kivajazni, elég vajas a tészta)
2. keverjük össze a 20 dkg lisztet a szódabikarbónával és 1 citrom reszelt héjával
3. az olvadt vajat keverjük habosra 5 dkg cukorral, csipet sóval és 1 tojással
4. a tojásos keveréket adjuk a liszthez és alaposan gyúrjuk össze
5. a lágy tésztával béleljük ki a pitesütőt (nyomkodjuk egyenletesen az aljába és a peremére)
(aki szeretne, tegyen a tésztára sütőpapírt és száraz babot)
6. az 1. pontban írt hőfokon 15 percig süssük a tésztát, ezalatt összekeverjük a krémet
7. a maradék 2 tojást 15 dkg cukorral habosra keverjük, belereszelünk 1 citrom héját és belefacsarunk 2 citrom levét, majd alaposan összekeverjük
8. vegyük ki a tésztát a sütőből (ha letelt a 15 perc) és öntsük rá a krémet
9. tegyük vissza a süteményt a sütőbe és süssük további 15-20 percig az 1. pontban írt hőfokon, amíg a krém aranybarnára sül

Praktikák:
- tálaláskor csavarható még a süteményre friss citrom leve, az intenzívebb citrom íz kedvelőinek
- ha nem tettünk a sütés előtt nehezéket a tésztára és magas lett, óvatosan kanalazzunk ki egy réteget a krém ráhelyezése előtt
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült, 24 cm átmérőjű pitesütő tálban

Itt is mi szorgoskodunk: