Sajttorta áfonyalekvárral

Írta: Memi vasárnap, december 05, 2010
Évekkel ezelőtt hallottam először a sajttortáról, de mivel nem tudtam elképzelni milyen is lehet, nem igazán keltette fel az érdeklődésemet. Visszagondolva, lehet, hogy nem is édes desszertnek hittem...
Három évvel ezelőtt volt szerencsénk New Yorkban járni. Mivel nagyon szeretünk az útikönyvek ajánlott látnivalóin túl is felfedezni egy-egy várost, általában gyalogosan szoktunk barangolni, ráadásul erre Manhattan tökéletes helyszín, hiszen egy utca = egy nagyobb épület, így nem jelent problémát néhány utcát sétálni a látnivalók között...
Egy ilyen túrázós nap közben, kissé fáradtan betértünk egy kávézóba gyűjteni némi energiát.
Amíg készítették a kávét, nézelődtem a gazdagon és mégis ízlésesen berendezett pultban, ahol megpillantottam egy eperrel bőségesen megrakott, henger alakú sütikét, melyen ez a felirat állt: New York cheesecake. Hmm, ez az a bizonyos sajttorta? Na, akkor ezt megkóstolom.
Itthon sokáig kerestem az "igazi" receptet, végül a próbálkozásokból kialakult a saját kedvencem.

Eddig kizárólag lekvár nélkül készítettem, tálaláskor szoktam epret adni mellé, ez az első alkalom, hogy kipróbáltam lekvárral sütni és így is nagyon finom.


SAJTTORTA ÁFONYALEKVÁRRAL (egészségesebb összetevők)

Kisebb (17 cm-es) tortaformához:
6 dkg olvadt vaj
25 dkg krémsajt
8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1,5 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
1/2 citrom héja
15 dkg tejföl
1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)
2-3 evőkanál tetszés szerinti (nálam áfonya) lekvár (házi)

Nagyobb (22 cm-es) tortaformához:
10 dkg olvadt vaj
50 dkg krémsajt
10 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1,5 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
1 db citrom héja
17,5 dkg (1 doboz) tejföl
2 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)
3-4 evőkanál tetszés szerinti (nálam áfonya) lekvár (házi)

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tortaformát (lisztezni nem kell)
2. daráljuk le a kekszet és öntsük rá az olvadt vajat, keverjük össze alaposan, majd nyomkodjuk egyenletesen elosztva a kivajazott tortaforma aljába
3. tegyük be a sütőbe és az 1. pontban írt hőfokon 10 percig süssük
4. a krémsajtot, cukrot, lisztet, citrom héját, tejfölt, tojást alaposan keverjük össze
5. ha letelt a keksz alap 10 perc sütési ideje (óvatosan) vegyük ki a sütőből és öntsük rá a krémet
6. kanállal csepegtessük a krém tetejére a lekvárt, majd örvény szerűen, a felszínen kissé keverjük a krémbe (a 6. lépés elhagyható, ha nem akarunk beletenni lekvárt)
7. az 1. pontban írt hőfokon süssük a süteményt 45-50 percig (a közepe egy kissé remegni fog, de ahogy kihűl megszilárdul és kellemesen krémes lesz)

Praktikák:
- többféle technikát kipróbáltam, így kifejezetten ajánlom rászánni néhány percet a keksz darálására (vagy aprítógéppel nagyon finomra aprítani), másképp (pl. összetörve, morzsolva) nem lesz az igazi a keksz alap
- lekvár nélkül, önmagában fogyasztva is nagyon finom a sütemény
- ínyenceknek lehet mellé adni epret, bogyós, savanykás gyümölcsöket és ezekből készült lekvárokat is
- ha tejmentesség a cél, akkor használjunk tejföl és mascarpone helyett (GMO mentes) szójajoghurtot, vaj helyett pedig ghí-t
- érdemes egy éjszakát a hűtőben pihentetni, másnap a tökéletes állagú
- a képen látható sütemény házi, teljes kiőrlésű rozskekszből készült