Szégyenlős hagyma

Írta: Memi csütörtök, december 16, 2010
Kifejezetten kedvelem azokat a gasztro műsorokat, melyekben mernek kísérletezni, alapanyagokat párosítani, újítani az egyszerű és egészséges jegyében.
Néhány napja láttam egy műsort, melyben vöröshagymát leveles tésztában sütöttek.

Mivel nálunk is nagy kedvenc a hagyma, egyik tartalmasabb levest követő főételként elkészítettem a mi verziónkat.


SZÉGYENLŐS HAGYMA 4 személyre (egészségesebb összetevők)

1 csomag leveles tészta
4 fej lilahagyma
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
4 mokkáskanál vaj
cukor (nád, nyírfa vagy sztívia)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
köménymag

1. a felhasználási útmutató szerint vegyük ki a tésztát (ha szükséges nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra) és vágjuk 8 db kockára
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzunk ki egy tepsit
3. tisztítsuk meg a hagymát és vágjuk vízszintesen félbe, majd a felekre ejtsünk kereszt alakban bemetszést és minden fél hagymát helyezzünk egy kocka tésztára
4. a hagyma metszésekbe tegyünk fél mokkáskanálnyi vajat, szórjuk meg kevés sóval, borssal, csipet cukorral
5. verjük fel a tojást és kenjük körbe a hagymák mellett a tészta széleit
6. tegyünk minden hagymás kockára egy üreset, a széleit nyomkodjuk le villával
7. kenjük meg a tetejét is a felvert tojással és szórjuk meg köménnyel
8. a 2. pontban írt hőfokon süssük (kb. 20 perc alatt) aranybarnára

Praktikák:
- készíthető vöröshagymával, paradicsommal, mozzarellával, juhtúróval, baconnel
- köménymag helyett őrölt köménnyel is készíthető, illetve ízlés szerint más fűszerrel
- a képen látható tészta nyújtása teljes kiőrlésű tönköly liszttel történt

Itt is mi szorgoskodunk: