Fokhagymás ráktészta

Írta: Memi vasárnap, január 30, 2011
Ismét jöjjön egy egzotikusabb, nem mindennapos étel. Az egész egytálétel összeállítása 15 percet igényel és izgalmas, újszerű ízeket lehet az asztalra csempészni.
Szeretném leszögezni, hogy a hozzávaló rákhús nem kerül többe, mint 1 kg csontos karaj, vagy 1 kg csirkemell, így egy-egy különlegesebb alkalomkor, vagy egy vasárnapi ebéd keretében érdemes kikacsintani a megszokott ízekből :-)

FOKHAGYMÁS RÁKTÉSZTA
4 személyre

25 dkg spagetti, vagy linguine-lapos változat (teljes kiőrlésű gabonából)
15-20 db garnéla rákfarok
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál szezámolaj
3-4 evőkanál szójaszósz (csökkentett sótartalmú)
1 db citrom
petrezselyem
tört bors
csipet chili(pehely)

1. tegyük fel főni a tésztavizet, majd, ha lobogva forr, tegyük bele a tésztát és főzzük fogkeményre (nem kell bele só, mert a szójaszósz önmagában elég sós)
2. ha kifőtt a tészta szűrjük le és a további felhasználásig tegyük vissza az üres főzőedénybe
3. serpenyőben melegítsük fel a szezámolajat, majd pirítsuk meg benne a rákfarkak mindkét oldalát 1-2 percig és reszeljük rá a fokhagymát (lehet apróra szelve is, így kevésbé intenzív)
4. facsarjuk rá a citrom felét, ízesítsük csipet tört borssal és leheletnyi chilivel
5. szedjük a serpenyőbe a mártásra a leszűrt tésztát, locsoljuk meg szójaszósszal (2-3 evőkanál után kóstoljuk meg, mivel elég sós, így ízlés szerint adjunk még hozzá) és szórjuk meg a felaprított petrezselyemmel, majd alaposan keverjük össze, melegítsük át a tésztát és tálaljuk

Praktikák:
- apró rákokkal is készíthető, de akár el is hagyható, úgy is finom a mártással a tészta
- szezámolaj helyett használható olivaolaj is (így kevésbé intenzív ízű)
- ha a rákfarkakat hosszában kettévágjuk, akkor hő hatására spirál alakban összetekeredik és gazdaságosabban lehet adagolni :-)
- a képen látható tészta durum lisztből készült