A sajttorta

Írta: Memi vasárnap, március 06, 2011
Nagyon szeretjük a sajttortát, a már kipróbál és bevált recept egészen olyan, mint az autentikus amerikai sajttorta, az áfonyalekváros verziót már be is mutattam.
Itt az ideje, hogy a natúr változatot is megmutassam, a recepten csak a mennyiségeken változtattam, a kísérletezés most a sütőformát vette célba. Eddig mindig a hagyományos kerek tortaformában készült a csemege, most megpróbáltam azt a pici, kerek formát előállítani, amilyen az autentikus élményem volt, ráadásul egy extra ötletem is támadt...

A sütemény előkészített keksz részét feleztem, a krém részét harmadoltam, egyik keksz-krém adag muffin papírba került, a másik simán a muffin formába, míg a harmadig verziót kipróbáltam keksz nélkül, csak a krémet megsütni.

Eredmény: a csak krém megsülve, nagyon nem az igazi, nem ment át a teszten, a másik két verziót bátran ajánlom azzal, hogy a muffin papírból kissé nehezebb kivarázsolni a süteményt evéskor és eperrel díszíteni sem javaslom, amíg papírban van, így összességében a papír nélküli muffin forma vált be leginkább nálunk :-)

SAJTTORTA (CHEESECAKE) 8-10 db (egészségesebb összetevők)

10 dkg olvadt vaj (tisztított -ghí)
25 dkg krémsajt
12 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 csomag vaníliás cukor (nád, bourbon)
2,5 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
1 db citrom héja
25 dkg tejföl
1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a muffin formát (szilikon esetén nem kell) vagy a tortaformát (lisztezni nem kell)
2. daráljuk le a kekszet és öntsük rá az olvadt vajat, keverjük össze alaposan, majd nyomkodjuk egyenletesen elosztva a muffin forma aljába bő 1 cm magasan
3. tegyük be a sütőbe és az 1. pontban írt hőfokon 10 percig süssük
4. a krémsajtot, cukrokat, lisztet, citrom héját, tejfölt, tojást alaposan keverjük össze
5. ha letelt a keksz alap 10 perc sütési ideje (óvatosan) vegyük ki a sütőből és egyenletesen osszuk el a krémet
6. az 1. pontban írt hőfokon süssük a süteményt 40-45 percig (a közepe egy kissé remegni fog, de ahogy kihűl megszilárdul és kellemesen krémes lesz)

Praktikák:
- a darabszám a muffin forma méretétől függ (nagyobb formában sütve 8 db lesz)
- muffin formák helyett kapcsos tortaformában is süthetjük és szeletelve tálaljuk
- tálalható gyümölccsel, lekvárral
- a képen látható sütemény házi, teljes kiőrlésű rozskeksz alappal készült