Őszibarack-sárgadinnye gyümölcsleves (tej- és gluténmentes)

Írta: Memi szerda, június 29, 2011
A nyári meleg beköszöntével egyre inkább a könnyed, hűsítő ételek kerülnek előtérbe. A könnyed alatt akár a könnyen elkészíthetőt is érthetjük, hiszen valljuk be őszintén, a leglelkesebb konyhatündér is meginog a konyhai teendőktől, ha kint 40 fok van...
Bár egy-egy finomság miatt még ilyenkor is hajlandó vagyok bekapcsolni akár sütőt is, az mindenképp döntési szempont, hogy mennyi ideig kell az ilyenkor kellemesen szauna-meleg konyhában tartózkodnom :-)

Egyszóval itt a gyümölcslevesek szezonja, érdemes próbálgatni a gyümölcsöket ezen a téren is, készítettem már kényszerből szőlőlevest is, ami azóta az egyik kedvencünk lett :-)

A mostani kombinációt szintén a szükség alkotta, történt ugyanis, hogy hosszú idő óta először sikerült meglátogatni azt a zöldség-gyümölcs termelő nénit, aki közel 4 évig az életünk részét képezte (legalábbis hetente egyszer biztosan találkoztunk). Az első sárgadinnye már meg is jelent a kínálatában, el is csábultunk, azonban az íze még nem volt az igazi, ráadásul az első őszibarackkal is hasonlóan jártunk, így arra gondoltam házasítom őket egy kis zabtejjel , csipet fűszerrel és egy kevés gluténmentes pudinggal.

Remek nász kerekedett, bekerült az állandó receptúrák közé...

ŐSZIBARACK-SÁRGADINNYE GYÜMÖLCSLEVES tej- és gluténmentes
4 személyre (egészségesebb összetevők)

1 db kisebb sárgadinnye
0,5 kg őszibarack
1 teáskanál mézeskalács fűszer -elhagyható
1 teáskanál őrölt fahéj
1 db lime leve -lehet citrom is
3 evőkanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 zacskó vaníliás főzős pudingpor (gluténmentes)
2 dl zabital -vízzel helyettesíthető

1. tisztítsuk meg a gyümölcsöket (alapos mosás után hámozzuk meg a barackot, magozzuk ki a dinnyét és vágjuk ki a héjából), majd szeljük a dinnyét kockára, a barackot csíkokra
2. tegyük egy lábosba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd kis lángon kezdjük főzni
3. fűszerezzük (cukor, citromlé, mézeskalács fűszer, fahéj) és fedő alatt főzzük, amíg a dinnye kissé megpuhul (nem kell túlfőzni a magasabb vitamin-tartalom megőrzése érdekében)
4. egy tálban keverjük össze csomómentesre a pudingport a zabitallal
5. ha kissé megpuhult a dinnye, keverjük a leveshez a kikevert pudingport, keverjük össze alaposan és egyszer forraljuk össze
6. kihűtve tálaljuk

Praktika:
- a zabital helyettesíthető vízzel és a mézeskalács fűszer elhagyható, úgy is finom
- kínálhatunk a leves mellé fagylalt ostyát, rudat, esetleg nápolyit, babapiskótát, vagy az ínyencek akár grillázs darabot is (persze mézzel, nádcukorral és sok-sok maggal készítve)
- a képen látható leves nyírfa cukorral, gluténmentes pudingporral és zabitallal készült

Itt is mi szorgoskodunk: