Vegyes gombás árpagyöngy (gersli) "rizottó"

Írta: Memi szerda, augusztus 10, 2011
Ismét elérkezett a Miele Főzőiskola 5-ök játéka, melynek lényege, hogy az összeállt, játékos kedvű 5 tag megad egy-egy összetevőt, amelyet fel kell használni és az elkészült ételeket egy adott napon közzétesszük, így összehasonlítható, hogy ugyanazon alapanyagokból mennyi mindent lehet készíteni. Természetesen bárki játszhat velünk, persze tét nélkül, szívesen látjuk a jobbnál-jobb ötleteket :-)

Szerencsémre van egy kiskapu, egy kötelező elem elhagyható és mivel a fiúk minden fordulóban becsempésznek az összetevők közé valamilyen húst, így a szabály rugalmasságának köszönhetően el tudom hagyni :-)

VEGYES GOMBÁS ÁRPAGYÖNGY "RIZOTTÓ" 4 személyre (egészségesebb összetevők)


50 dkg vegyes gomba
1 bögre (3 dl-es) árpagyöngy / gersli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 marék friss petrezselyem
1 dl tejszín (gabonatejszín)
só (himalája)
tört bors
olívaolaj

1. az árpát megmossuk és csipet sóval, borssal feltesszük főni kétszeres vízben (kis lángon, fedő alatt)
2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát kockázzuk apróra, a fokhagymát karikázzuk vékonyra, a gombát aprítsuk tetszés szerint
3. amikor az árpa kezd kellemesen "fogkemény" lenni, elzárhatjuk alatta a lángot és a fedő alatt hagyjuk még párolódni
4. tegyünk fel egy nagyobb serpenyőt közepes lángra, kevés olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gombát, csipet sóval, tört borssal ízesítsük
5. amikor a gomba kevés levet eresztett, adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk össze egyszer, majd adjuk hozzá az árpagyöngyöt, alaposan keverjük össze
6. a lángot elzárva hagyjuk pihenni fedő alatt kb. 10 percig, hogy összeérjenek az ízek

Praktikák:
- ha van kéznél alaplevesünk, azzal főzzük meg a gerslit
- ugyanezen recept alapján barna rizzsel, bulgurral, vagy akár zabbal is elkészíthető
- a képen látható étel zabtejszínnel készült

Itt is mi szorgoskodunk: