Gazpacho (hideg zöldségleves)

Írta: Memi szombat, szeptember 17, 2011
A salmorejo olyan sikert aratott nálunk, hogy ki kellett próbálnom a gazpacho-t is. Szinte ugyanaz a recept, csak a paradicsom alapon kívül került bele egy kis paprika és uborka is.
A klasszikus tálalás a felkockázott összetevőkkel történik.


GAZPACHO 2 személyre
(egészségesebb összetevők)

20 dkg paradicsom
20 dkg paprika
20 dkg uborka
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só (himalája)
1 teáskanál balzsamecet
0,5 dl extra szűz olívaolaj

1. tisztítsuk meg a zöldségeket és kockázzuk fel, pucoljuk meg a fokhagymát
2. tegyük egy lábosba (ha botmixerrel dolgozunk, ha turmix géppel, akkor annak a táljába), adjuk hozzá a sót, a balzsamecetet és pürésítsük össze
3. utolsó lépésként, folyamatos pürésítés mellett adjuk hozzá az olívaolajat (fokozatosan öntve), ettől válik krémessé a leves

Praktikák:
- az eredeti recept 1 szelet (kb. 5 dkg) kenyérrel készül (házi teljes kiőrlésű), de kenyér nélkül is finom, megfelelően sűrű
- aki intenzívebb ízben szereti a fokhagymát, tehet a levesbe 2 gerezdet
- tálalható friss bazsalikommal, olívabogyóval, apróra szelt főtt tojással, ropogósra sütött sonkával
- ha túl sűrűre sikerül a leves, adjunk hozzá hideg vizet
- a képen látható leves teljes kiőrlésű tönköly kenyérrel készült