Giga-mega csokis korong

Írta: Memi kedd, szeptember 27, 2011
Szinte minden héten terítékre kerül nálunk a keksz valamely változata, reggelire főként a zabpelyhes és a zabkorpás, nasinak, vagy vendégségbe általában a csokis :-)
Eddig még mindig, mindenkinek ízlett az egészséges változat is...
Most új korszak nyílt, hiszen a napokban az egyik sztárszakács műsorát nézve feltűnt, hogy hasonló arányokkal készíti a kekszet, azonban a liszt mennyisége negyedével kevesebb, mint amit én szoktam készíteni.
A saját, megszokott receptemet alakítottam át úgy, hogy a lisztet csökkentettem, így a kekszeknél megszokott állagnál puhább sütemény készült, de így is nagyon finom és egy újabb variációs lehetőség :-)

GIGA-MEGA CSOKIS KORONG 12 db (egészségesebb összetevők)

15 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
10 dkg (apró szemű, vagy por)cukor (nád, nyírfa)
10 dkg lágy vaj (ghí)
15 dkg étcsokoládé (jó minőségű, 70 % körüli)
2 teáskanál cukrozatlan kakaópor (karobpor)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)

1. olvasszunk fel a csokoládéból 5 dkg-ot, a maradékot kockázzuk apróra
2. az apró szemű, vagy porcukrot adjuk a lágy vajhoz és keverjük össze alaposan (robotgéppel, ha van)
3. az olvasztott csokoládét és a kakaóport keverjük a vajas masszához
4. mossuk meg a tojást és adjuk a keverékhez
5. a lisztet és a szódabikarbónát, majd a felaprított csokoládét is keverjük a masszához
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tepsit
7. fagylaltgombóc, vagy nagyobb dió nagyságú adagokat, gömböket helyezzünk a tepsire (kb. 10 cm-re egymástól, mert szétterül sütés közben)
8. a 6. pontban írt hőfokon süssük 10-12 percig (ne égjen meg a csokoládé), majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk a tepsin kihűlni (megkeményedni)

Praktikák:
- lágy, ragacsos a massza, a tepsire lehet adagolni fagylaltos kanállal, de akár enyhén nedves kézzel is könnyedén formálható gombóc
- a tésztába lehet tenni mogyorót, diót, mandulát, őrölt fűszereket (fahéj, szegfűszeg, kardamom, szerecsendió, gyömbér), vaníliát ízlés szerint
- a képen látható sütemény nádcukorral, karobporral és teljes kiőrlésű rozsliszttel készült