Spenótos quiche mézes paradicsomsalátával

Írta: Memi kedd, május 10, 2011
Hol volt, hol nem volt..., vagyis inkább van egy kis csapat, aki ismeretlenül, de annál nagyobb lelkesedéssel összetalálkozott a Miele Főzőiskola éterében és elhatározta, hogy játszik egyet csak úgy a saját és remélhetőleg mások szórakoztatására...
A résztvevők: 5 főzőiskola "tag" (2 lány, 3 fiú) és bárki, aki kedvet érez, hogy játsszon velünk.
A játékszabály: folyamatos rotációban, mind az 5 tag megad egy hozzávalót, majd amikor összeállt az 5 összetevő, akkor azokból legalább 4 felhasználásával el kell készíteni egy-egy ételt, amelyet egyszerre, egy adott napon teszünk közkinccsé, bemutatva azt, hogy ugyanazon hozzávalókból mi mindent lehet készíteni...A nyeremény: inspiráció, szórakozás, alkotás és az ízlelőbimbók csiklandozása.

Íme a várva-várt első forduló...
Az 5 összetevő: spenót, paradicsom, méz, fokhagyma, csirkehús (ennél a fordulónál én adhattam meg az első összetevőt, ami a spenót volt).
Nagyon szerencsés helyzetben voltam az étel kitalálásánál, mivel -ezúton is hála a fiúknak- csak egy összetevő volt a hús és ugye egyet el lehet hagyni, épp kapóra jött, hogy nem eszem húst...
A megmaradt 4 hozzávaló pedig igazán fenséges ételek tárházát kínálja, lássuk mi volt az én alkotásom :-)

SPENÓTOS QUICHE MÉZES PARADICSOMSALÁTÁVAL 4 személyre (egészségesebb összetevők)

Tészta:

22 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg vaj (tisztított -ghí)
0,5 dl hideg víz
1 mokkáskanál só (himalája)
tört bors

Spenót töltelék:

50 dkg friss spenót
3 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
3-4 szál medvehagyma
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1 kicsi doboz tejföl (csökkentett zsírtartalmú)
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
2 evőkanál olivaolaj
10 dkg kemény sajt

Saláta:
25 dkg paradicsom
1 citrom leve
1 teáskanál méz
2 teáskanál őrölt koriander
3 evőkanál olivaolaj
2-3 levél medvehagyma

1. adjuk a liszthez a sót és morzsoljuk bele a vajat (ha van aprító gép, azzal végezzük, sokkal gyorsabb, könnyebb) és a vízzel gyúrjuk könnyű, lágy, de gyúrható tésztává (ne ragadjon)
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a formát
3. nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagra és egyenletesen terítsük a formába
4. 10 perig süssük elő a tésztát a 2. pontban írt hőfokon és azalatt készítsük el a tölteléket
5. tisztítsuk meg a spenótot, pucoljuk meg a vöröshagymát és szeljük kockára
6. olivaolajon pároljuk üvegesre a hagymát, majd reszeljük bele a megtisztított fokhagymát
7. adjuk hozzá a spenót leveleket, sózzuk, borsozzuk és fonnyasszuk meg (ne főzzük túl, mert még sütni is kell)
8. a tojásokat (egyesével ellenőrizve a frissességet!) és a tejfölt keverjük össze alaposan a szerecsendióval és a felcsíkozott medvehagymával
9. öntsük a tojásos keveréket a megfonnyasztott spenóthoz, keverjük össze és öntsük az elősütött tésztára
10. tegyük vissza a qiuche-t a sütőbe és a 2. pontban írt hőfokon süssük készre 30-35 perc alatt úgy, hogy 20 perc sütés után szórjuk meg a tetejét a reszelt sajttal

Praktikák:
- a szóráshoz füstölt sajtot is lehet használni, még pikánsabb az íze
- a képen látható quiche teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült

Itt is mi szorgoskodunk: