Cukor - csak természetesen!

Írta: Memi szombat, január 21, 2012
Néhány száz évvel ezelőtt a gazdagok csemegéjének számított, ma pedig minden háztartásban megtalálható. Mivel Európában ennek az előállítása a legolcsóbb, étkezési cukorként jellemzően a finomított fehér cukor ismeretes, melyet a cukorrépa levéből állítanak elő hosszú, több lépcsős folyamattal annak érdekében, hogy kristályos, szemcsés, hófehér anyaggá váljon. A feldolgozás során megfosztják a fehérjéktől, az enzimektől, a vitaminoktól, az ásványi anyagoktól, mindentől, ami eredetileg a növényben volt, így ami megmarad az „finomított” szénhidrát, az értéktelen kalória.

A cukor savasító hatású, ennek ellensúlyozására a meglevő ásványi anyagokat kell a szervezetnek felhasználnia (pl. káliumot, nátriumot, magnéziumot, kalciumot), hogy kiigazítsa a pH egyensúlyt. Nem mindegy azonban, hogy finomított, azaz tömény cukorbombát kell feldolgozni, vagy az önmaga emésztését elősegítő anyagokat is tartalmazó, természetes cukrot.

Természetes cukrot nyerhetünk gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával, melyek tápanyagokat és rostanyagot is biztosítanak. Az elfogyasztott keményítőből, fehérjékből és zsírokból is képes energiát nyerni a szervezet, ráadásul így lassabban kerülnek a véráramba, tehát az energiaszint fokozatosan tud emelkedni.
A szervezetnek bizonyos mennyiségben szüksége van a cukorra (pl. agyi energiaforrás, ásványi anyagok hasznosulása), azonban érdemes figyelni arra, hogy természetes, vagy a lehető legkevésbé feldolgozott (nyers) formájában fogyasszuk.

A mesterséges édesítőszerek kémiai úton előállított, a szervezet számára értéktelen, sőt sok esetben kifejezetten káros (bizonyos források szerint mérgező) anyagokból készülnek, így diabétesz esetén is érdemesebb növényi alternatívákat választani (pl. nyírfacukor, vagy sztívia).

Praktika:
- a sütemény édes ízhatása fokozható fahéj hozzáadásával.


Itt is mi szorgoskodunk: